Jeg har lenge fått høre av min søster at klesstilen min ikke er helt sånn som hennes. Jeg har alltid likt å gå med det jeg har følt for, og det er jo det viktigste. Men i går kveld braste hun løs i klærne mine. Hun kastet alt det som hun ikke syns jeg trengte som både hengte og lå i skapet mitt. Skal si skapet fikk gjennomgå. En hel søppelsekk ble fylt opp, og under halve klærne er igjen. Det ble tatt et skikkelig røsk med andre ord. Rart å se inn i skapene mine nå. Alle kurver og det som hang oppe var jo stappfullt av masse klær. Og nå er det nesten ingenting inne i der. 

Så i dag bestemte lillesøster at hun skulle være med meg til byen for å shoppe klær. Både mamma, søster og jeg var en liten tur i byen i går også. Men i dag var det bare oss to. Planen var å finne klær til meg, og så skulle vi avslutte med en tur på kafé. Da vi kom til byen var det ganske mange mennesker der. Flere enn oss som hadde tenkt til å gjøre noen små eller store ærend i dag. Men vi kom oss igjennom butikker, og fikk prøvd klær. Men den kaféturen måtte vi bare droppe. Var så mange folk på de forskjellige stedene at vi ikke orket å sette oss ned. Dermed endte vi opp med å ta en liten meny på Burger King før vi tok turen hjem igjen. Så da ble det litt shopping både i går og i dag.
 

Igjen har det vært en flott uke både som student og som omsorgperson for de små på jobb. Men hvor har disse dagene blitt av? Syns ikke det er lenge siden vi bikket over i en ny måned, og nå er vi allerede halvveis. Og jul nærmer seg med stormskritt, som igjen betyr at det snart er et nytt år. Har egentlig ikke noe på hjerte som jeg har å dele for øyeblikket. Kvelden er her og finalen i SKAL VI DANSE er på storskjermen. Med både Stian og Adelén i finalen er det utrolig spennende. Men det er ingen tvil om at det er hortensjenta som er storfavoritten. Så i kveld skal jeg bare kose meg, og nyte stillheten med god mat. Håper dere har hatt en flott uke, og ønsker dere en fin kveld videre ♥

Empati
Det dreier seg om å forstå hvordan den andre personen opplever ting på. Som en fagarbeider er det viktig å være empatiske. Kjenne på hvordan den andre parten opplever situasjoner på, gjøre deg bedre i stand til å vise omsorg, kunne kommunisere og hjelpe den andre. Du kan bruke empati for å oppnå nærhet og kontakt med andre mennesker.

For eksempel: Ane jobber på ungdomsskolen, og en dag kommer Tom bort til henne. Ane kan se i øynene at han har grått og spør hva som har skjedd. Da forteller Tom at han er redd for bestefaren sin. Han har havnet på sykehuset med et hjerteproblem. Hun ber han om å fortelle videre om hva som har skjedd, og hun forstår hvor bekymret man kan bli en slik  situasjon som Tom har havnet inn i.

Prososiale handlinger
Kan du hjelpe, dele og samarbeide, da er du flink til prososiale handlinger. Det er det motsatte av avvisende, vold og mobbing. En handling som er til glede for andre, en prososial handling, er av følge empati eller innlevelse.

Prososiale handlinger er en ypperlig og praktisk måte å vise andre at vi bryr oss om dem. Det kan for eksempel være at du tar kontakt med en venninne dagen etter en ulykke for å høre om hvordan hun har det.

De prososiale handlingene vil ses på ulike måter i praksisen.

Hjelpe: Barnet er kommet til en tid hvor barnet er sliten og trøtt, og orker derfor ikke å gjøre alt som de voksne forventer av dem. Klarer ikke helt å henge med for å fullføre for eksempel påkledningen før de skal ut, og en voksen gir derfor litt ekstra hjelp. Under samarbeidet deres gir du også ekstra kontakt og oppmerksomhet, for å gjøre situasjonen lettere og for å motivere barnet.

Støtte: Du er hjelpeassistent i en femteklasse. Det er undervisning i matematikk, og Ola syns det er litt vanskelig å skjønne hvordan han skal regne med brøk. Det er så vanskelig for han at han vurdere å gi opp og heller gjøre noe annet.
For å motivere og se på regnestykkene på en annen måte, finner hun frem materialer som for eksempel klokker. Sammen jobber dere, og du bruker konkrete hjelpemidler for å få Ola inn på sporet til å forstå den matematiske delen av brøkverden.  Det blir fort lettere å se ting for seg når man har det foran seg, enn å tenke for mye for å prøve og forstå når du ikke klarer det.

Dele: Per som er fysisk funksjonshemmet går på SFO. Det er blitt kjøpt inn et nytt dataspill som skal hjelpe han, men de andre barna vil også prøve spillet. Og de er ikke særlig villig til å vente på tur. Dere finner ut sammen om hvor mange som har lyst til å prøve, og barna får lov til å være med å påvirke for å finne en løsning. Gjennom løsningen skal det tas hensyn til Pers behov.

Anerkjenne. Når du bruker anerkjennende kommunikasjon vil du på ulike måter vise barna at vi forstår og aksepterer opplevelsene deres av det som skjer, og den følelsemssige reaksjonen de får. Vi kan akseptere mye, men ikke alle handlinger. For eksempel aksepterer vi ikke sparking, slåing, at det blir tatt ting fra hverandre eller lignende.

Oppmuntring: Som en del av barns opplevelse av prososiale handlinger, kan du bruke oppmuntring. Er barn for eksempel i en rollelek, kan du oppmuntre leken ved å føre inn nye elementer. Men det er ikke bare å putte inn elementer når det passe seg. Du må se an leken, og komme inn til riktig tid.

Inkludere: Være tydelig på å vise de andre barna at en aldri skal stenge andre barn utenfor. For å hjelpe barn som ikke blir med i leken, kan du selv ta en parallellrolle sammen med barnet å være med i leken. En voksen vil bli lettere akseptert av barna, for de har en status i kraft av å være voksen.
Blir det for vanskelig å få med barnet inn i leken, kan dere sammen starte en ny rollelek og invitere andre barn inn i deres lek.

Vise omsorg: Vi kan ha omsorg for barn og unges fysiske, psykiske og sosiale behov, og omsorg oppleves som en prososial handling når den er til støtte og hjelp for den andre.  

Selvhevdelse
Er det å kunne starte og holde i gang en samtale, evt. endre eller avslutte samtalen på en god måte.

For eksempel: Pål snakker med Ola på SFO. Ola snakker bare om fotball, og det syns ikke Pål er så interessant. Han prøver da å endre temaet til noe annet, men Ola fortsetter å snakke om fotball. Da prøver Pål å avslutte samtalen på en god måte med å si ?Jeg har lyst til å gå og tegne. Har du lyst til å være med??.

En med god selvhevdelse vil også være flink til å ta initiativ. Det kan både være det å starte noe selv, eller invitere seg selv inn i noe som allerede er i gang. For eksempel lek eller aktiviteter.

En med selvhevdelse kan sette grenser på hva han/hun tillater hva andre gjør/sier/ber deg om å gjør. Han man selvhevdelse vil det være lettere å si ifra hvis man ser en selv eller andre blir mobbet. Er du fornøyd med noe du selv eller andre har gjort, tør du å vise dette frem. For eksempel en tegning.

En med god selvhevdelse står for det de liker/mener og tror på, selv om samfunnet/venner mener noe annet. For eksempel klær, musikk, atferd, rus…

Selvkontroll
Selvkontroll handler om å kunne vente på tur og å dele med andre. Være tålmodig er viktig for å kunne lytte til hverandre. Å lytte til hverandre er viktig, for å vise at alle er like mye verdt og at man har respekt for hverandres følelser og meninger.

Kunne se sine begrensninger for å støtte oppunder andres opplevelser, og det gir andre gode opplevelser. Det er viktig å takle egne følelser, for å kunne takle andre følelser. I enkelte situasjoner det viktig å sette andre før seg selv og samarbeide. Selvinnsikt er en god egenskap å ha.

 

Samarbeid
Samarbeid krever at man jobber sammen, og en har delt ansvar for arbeidet. Under samarbeidet må man også kunne ta viktige beslutninger i fellesskapet.

Det handler om å sele med andre, hjelpe andre og kunne følge regler og beskjeder. Å ha en god kommunikasjon er også viktig.

Hvis vi ser nærmere på kjennetegnene på samarbeid med barn 0-6 år, skal de kunne:
– vente på tur.
– bytte på roller i leken.
– lytte til andre barn/voksne i samlingsstund.
– hjelpe yngre barn.
– hjelpe de voksne (få forskjellige oppgaver, som for eksempel gjøre klar mattralle, pakke tursekken, rydde etter en aktivitet…)

 

Samhandling
Samhandling finnes sted i samspillet og er den konkrete handlingen. Det kan for eksempel være at en voksen og et barn leker med biler. Om partene i billeken kjenner seg frie, glade og trygge er noe av det som avgjøres i kvaliteten på samspillet.

Nå er det endelig helg! Etter en lang og fin uke kan jeg nyte noen fridager og bare kose meg. Våknet opp i dag tidlig til et tåkete skylag i luften. Kunne nyte en litt roligere morgen med en kopp varm kakao og noe godt å spise før jeg måtte komme meg avgårde til skolen. Litt rart å starte dagen på skolebenken, for sist fredag måtte jeg bli hjemme fordi formen ikke var på topp. Og da følte at jeg gikk glipp av noe – og jeg hater og ikke kunne få med meg noe. Men i dag ble det et godt stykke arbeid på skolebenken, samt mye undervisning fra læreren. 

Etter en vel gjennomført dag fortsatte jeg jobben da jeg kom hjem. Jeg har enda en liten uke igjen på meg til oppgaven skal leveres, og jeg er snart ferdig. Men siden dagene bare flyr avgårde i full fart ble det litt skriving i ettermiddag. Men det ble bare en liten studiestund i dag. Plutselig fikk jeg en telefon fra min farmor. Hun fortalte at buksen min var ferdig. Jeg leverte nemlig en bukse til henne for å høre om hun kunne legge den opp. Og så klart kunne hun hjelpe meg. Så da ble det en tur til farmor og farfar en liten tur.

Så kom kvelden snikende på seg i en full fart. På planen hadde jeg ingen planer. Rett og slett bare sløving en fredagskveld. Men det ble mer enn det. Lillesøster har stelt og dullet med meg i kveld. Ble en ny runde hvor hun sminket meg, og jeg nyter hvert sekund hvor jeg kan ligge og gjøre ingenting, og hun ordner og styrer. Det verste med sminking er at det tar lang tid – hvis man skal gjøre det skikkelig. Om morgen før jobb og skole blir det rask sminkestell, og ikke så grundig som det lillesøster pleier å gjøre på meg noen ganger. Men fint blir det, selv om søsters sminking på meg er litt uvant. 
Håper dagen og uken har vært fin, og ønsker dere en kjempeflott helg!

Jeg har nå kommet meg tilbake etter en dårlig form i helgen. Dette viruset satt litt i for å si det sånn, for en kropp som så og si aldri er syk. Tok meg en sykedag fra jobb om mandagen, for å være sikker på at kroppen var frisk nok til å fungere og at alt av feber var ute. Dermed startet denne uken på skolebenken i går, og tilbake på jobb igjen i dag. Kjenner fortsatt at det er litt frem og tilbake med denne halsen. Men den blir vel helt bra om noen dager tenker jeg. Så lenge det ikke spikrer seg ned i røret og jeg får problemer med å få i meg mat og drikke, så er jeg fornøyd. Men den kneika er jeg over for lengst, og nå går det bare den rette veien. 

dag kom jeg også rett hjem til middag da jeg var ferdig på jobb. Lungemos av alle ting er en av mine favoritter. Og syns det smaker ekstra godt når det er så sjelden dette er på middagstallerken min. Da middagen var spist ble det bare sløving, og jammen ble det ikke en liten lur på øyet også. Det tyder nok på at denne dagen har vært ekstra fin! Ellers har dagen vært stille og rolig. Sett litt over innleveringene jeg har, og de er nå klare til levering! Lønner seg med godt arbeid for å komme seg igjennom og for å bli ferdig i tide.

Siden jeg startet på skolen i august har jeg hatt full fokus på læring, og har stått på fra dag en. Og dette ved siden av jobben jeg gjør. Gjennom de to første oppgavene jeg jobbet med, leverte og fikk svar på, har jeg lagt i mye arbeid. Fikk glimrende resultater, og to nye storoppgaver skulle skrives. Det gikk greit det, og begge oppgavene er ferdigskrevet. Skal bare gå igjennom et par ganger før lærerne skal ha de til vurdering. Den ene oppgaven skal leveres nå til fredag, mens den andre skal inn om to uker. Liker veldig godt jobbemønsteret mitt, og når jeg først får satt meg ned for og skrevet, får jeg virkelig gjort en god jobb. Alt av inspirasjon og informasjon får jeg satt sammen til en helhetlig oppgave, og med to så fine karakterer på de første oppgavene, blir det spennende å se hva de neste blir.

Jeg har også følt en stor jobb rundt skrivingen, og at det kanskje har blitt litt mye. Men sånn er det når en kommer tilbake på skolebenken etter to år. Det beste er at jeg har startet godt, og jeg har stått på. Men rett før helgen ble det litt mye for kroppen min. Tror ikke det kom av skolearbeidet, men det som er ute og går om dagen. På jobben er det veldig mange barn med sykdom. Så på den ene avdelingen jeg jobber var det bare halv gruppe om torsdagen. 
Dagen min startet med at jeg våknet med noe rusk i halsen. Jeg så fort forbi dette, og tenkte ikke noe mer på dette. Dagen min startet som normalt, og på jobb dro jeg. Men jeg merket fort at det var noe mer som kom. Den vonde halsen ga seg ikke, kroppen var sliten og hodet var ikke med. Så etter en halv dag på jobb måtte jeg kaste inn håndkle og komme meg hjem. 

Da jeg kom hjem slang jeg kroppen min ned på senga. Føltes litt ut som jeg ikke hadde energi, og jeg var ganske trøtt. Så der sovnet jeg og ble liggende en times tid. Så fra torsdagen av har det bodd et lite virus i halsen. Fredagen måtte jeg bli hjemme fra skolen, og på ettermiddagen var jeg og hjalp til å rigge til damenes tønsbergtreff. Selvsagt ikke i form, men gjorde det jeg klarte. 

Så med en langhelg med litt syk kropp har den ikke vært like mye fungerende som den pleier. Vært litt varm noen dager, og det verste er at feberen slo skikkelig ut om nettene. Har våknet hver natt med våt dyne og pute, og håret og kroppen har vært full av svette. Men hvorfor skulle det slå seg ut på natta…? Så i natt håper jeg virkelig at feberen holder seg unna, og at former er helt på topp i morgen. Nå sitter det bare i halsen, og det har gått en del kopper med kakao. Så litt lei av sår hals kan du si at jeg er. Hvis vi ser bort ifra basseluskene, har det vært en grei helg. Skulle gjerne ha studert litt i helgen, men formen har ikke vært på topp til å gjøre så mye av det som jeg håpet på.