Hodet tenker så mye at det nesten knaker. Det skulle nesten ikke latt seg gjøre nå i juletiden, hvor man skal ha fokus på alt annet som gjør en selv glad.

Men tankene klarer man nesten ikke å styre helt sånn som man ønsker alltid, og jeg drømmer ofte om større plass. Ja, for med årene så vokser eierskapet av alt jeg har, og arealet til oppbevaring vokser ikke akkurat med.

Med et lite avbrekk i juleferien hvor det ble en koselig dag på jobb i går, så tenkte jeg at jeg kunne legge ved årets julestrømpe. For det første hadde jeg ikke trengt dette, og jeg hadde i hvert fall ikke forventet at den flere år gamle julesokken skulle henge fremme på selve juledagen.

Men frem hadde den kommet, og jammen var det litt godsaker i den også. Det er mange av julestrømpene jeg husker fra opp gjennom alle årene, med både det ene og det andre i den.

Nå har den fått henge noen dager i fred uten å bli rørt, så derfor tenkte jeg at jeg kunne vise hva årets julestrømpe hadde slukt i seg. Denne julen har det også blitt litt ekstra søtsaker, og godislageret mitt er fortsatt ikke tomt.

Uansett hvor dårlig samvittighet man kanskje får for sånt her, så må man aldri glemme at det er lov å kose seg for det. En gang i ny og ne eller ofte – det er jo lov. Så nå skal siste lille del av julen fylles opp med det den måtte komme med. Og husk, du har lov til å unne deg noe ekstra. Og kanskje ble det en ekstra julesokk på deg også i år.

Så ble det jul i år også, så skål for det. Et helt år siden sist gang, og plutselig satt vi der igjen med alt som måtte stelles i stand av både mat og hygge, som igjen var over på et blunk. Det er rart det der hvor fort alt går når man planlegger så mye i forveien.

Men det skal sies at det er like koselig hvert år, og i år kjente jeg at det var ekstra deilig med en så stille og rolig julaften som det ble denne gangen. For det første var vi hjemme, som vi alltid liker å være. Og når vi kunne ta alt i vårt eget tempo, uten å tenke på noen andre, så ble rett og slett dagen og kvelden perfekt.

Uten og stresse med noen ting denne dagen så ble det sett både en, to og flere filmer i et så komfortabelt antrekk som ullundertøy. Det er nesten ikke noe bedre enn å vasse rundt i et antrekk som man bare kan slenge på seg, uansett hvordan man ser ut.

Men timene gikk selv om det ikke gikk så fort. Og plutselig satt vi der rundt bordet, og maten var klar for å serveres.

I tradisjonen som ligger i familien så blir det ikke jul uten en ordentlig julemiddag. Så med en saftig og god ribbestek som luktet godt så kunne det så og si ikke smakt bedre. Og så må vi ikke glemme tilbehøret da – poteter, ribbesaus, surkål, rødkål, rosenkål, medisterkaker, sosisser og tyttebærsyltetøy på toppen.

Det skal sies at det smakte godt, og for meg kunne jeg spist julemat flere ganger i året. Jeg er jo også en middagsjente, så julemat er bare en liten bonus.

Etter en times tid rundt bordet hvor maten var spist, hvor jeg gjerne skulle spist enda mer men hadde ikke plass, så var det å trekke seg litt unna for å få opp energien igjen. Roen fikk senket seg, og en liten stund senere var det tid for å få unna disse pakkene.

Vi brukte litt tid for å komme oss gjennom disse gavene her, og alle sammen fikk fine og flotte presanger. Jeg ble i hvert fall fornøyd med de jeg fikk, og under papiret fant jeg flere gaver jeg hadde ønsket meg.

Både fornøyd og glad ble jeg for alt sammen, men noe av det jeg virkelig ønsket meg denne julen, det var ny dyne – og det fikk jeg. Og ikke nok med det, det var ordentlig dundyne også. Så man kan jo si at jeg har sovet godt i natt, og kommer til å få enda flere gode netter.

Og ved siden av en splitter ny dyne, så var jeg så heldig å få dette flotte sengetøyet også. Fargen likte jeg veldig godt, ettersom jeg har sansen for slike enkle farger. Så alt i alt er jeg fornøyd med julekvelden, selv om julestemningen har blitt mindre til stede med årene, og hvor jeg egentlig ikke hadde noe julestemning i år.

Nå står romjulen for tur før det blir en ny liten feiring om knappe en uke igjen. Og frem til da skal jeg fortsette og kose meg med mange filmer, nyte dagene og virkelig bare slappe av. For det er vel det noe av julen er til?

Håper du har hatt en vellykket og flott julaften. Masse god mat har vel veldig mange spist – men hva sto på deres julemeny i år? Jeg var fornøyd med de fine gavene jeg ga bort. Men fikk du noen fine gaver som du ble glad for?

Hvor skal man starte? Jeg har mange tanker som svirrer rundt om dagen, og det som jeg går mest rundt og tenker på er denne julefølelsen. Julefølelse, hva er egentlig det? Jeg vet at jeg hadde mer av det fra da jeg var ganske liten og helt frem til jeg var litt opp i årene. Men de sist fem, seks, sju julesesongene så har disse dagene bare gått som de har gått.

Selv om den magiske julestemningen ikke er der, så er tradisjoner likevel der for å holdes. De siste mange årene så har vi alltid tatt turen til graven på lille julaften. Lys har blitt tatt med, og lysene har blitt tent for å lage julestemning hos min onkel – som jeg aldri fikk mulighet til verken å møte eller bli kjent med.

Men å ta vare på denne tradisjonen hvert eneste år er noe jeg setter pris på, og for meg så er det like stas å pynte opp hos han med disse gravlysene. Jeg merker at jeg gleder meg litt ekstra hvert år når 23. desember nærmer seg, for da vet jeg alltid hva som skal skje.

Det har også blitt sånn at jeg ikke kan dra derifra før jeg har tatt det årlige tradisjonelle bildet heller. Jeg begynte å se litt tilbake på bildene mine her om dagen, og fant ut at jeg har hatt et slikt bilde hengende fremme de siste fire eller fem årene.

Et slikt bilde har også fått hedersplassen – på selveste kjøleskapet mitt, på akkurat samme plass. Så nå som jeg har vært på graven i dag, så er det på tide å legge bort det gamle, for så å henge opp det nye. Og det skal henge fremme det neste året, helt frem til den nye lille julaften igjen.

Ellers er jeg stort sett i rute nå til jul. Det siste som jeg hadde på listen min fikk jeg unnagjort i dag, og jeg kan derfor senke skuldrene en del. Nå er det bare å ta julen som den kommer. Noen små planer er satt opp, ellers skal fridagene nytes, og de aller siste jobbedagene i år skal jeg kose meg.

Men hvordan er det med planene dine? Hvordan skal dere tilbringe julekvelden deres? Og hva er det dere pleier å spise og kose dere med på julaften? Jeg kjenner at jeg gleder meg til julemiddagen allerede, da det blir juleribbe med masse annet godt ved siden av. Når jeg tenker på det blir jeg nesten litt sulten. Så nå gleder jeg meg litt til morgendagen allerede.

Tikk, takk, tikk, takk. Det begynner å nærme seg skremmende den store dagen som vi og mange andre pleier å feire og markere på ulike måter, alt ettersom hvilke tradisjoner man har vokst opp med eller laget seg selv.

For meg så syns jeg nettopp denne måneden startet, men om knappe et par uker så starter vi et helt nytt kapittel. Er det lov å ønske seg at tiden ble satt litt på vent? At man kunne rukket og sett tilbake på det man allerede har vært igjennom?

Nå som vi nærmer oss julekvelden om ikke så lenge, så er det kanskje noen som flyr rundt hit og dit for å røske og samle sammen det siste dem trenger i julen. Jeg er “heldigvis” ikke kommet dit hvor jeg har så fryktelig mye å styre med, men er likevel glad for at jeg er i havn med alle gavene jeg har valgt å gi bort i år.

Så for noen uker siden så kunne jeg huke av det på listen min, og jeg gleder meg til å få bort disse gavene som ligger og tar plass hos meg, for med tiden har jeg oppdaget at jeg gjerne skulle hatt litt større plass.

Men uansett, litt forberedelser har det vært nå før jul, selv om det ikke har vært noe store greier eller et stort ork. Og det syns jeg har vært ganske deilig. Det skal jo også sies at med årene så har julefølelsen blitt mer og mer borte, så julen er ikke det samme nå som den en gang var. Likevel vet jeg at julen i år skal bli satt pris på, og at man har akkurat det man har.

Med gaver i havn så skulle jeg gjerne ønske at jeg hadde fått tak i en ny og lekker kjole til julekvelden. Men kjenner jeg meg selv rett så er det ikke akkurat det jeg har lyst til å ta så mye videre, for jeg vet at jeg har noen kjoler hengende i skapet som jeg egentlig aldri får brukt. Det er kun til noen få anledninger i året hvor jeg pynter meg litt ekstra. Og siden det blir brukt så lite som det gjør så velger jeg å gå med noe av det jeg allerede har.

Jeg er jo også så heldig å kjenne en som er veldig glad i å styre og ordne på kjøkkenet. Så også i år får jeg servert den tradisjonelle julemiddagen – ribbe med alt det gode tilbehøret. Så da trenger jeg ikke å tenke på det heller.

Egentlig er jeg glad for at jeg har kontroll og er i havn med det jeg må ordne selv til julen. Forberedelser er det selvfølgelig alltid hvert år, og det store som står igjen er selve julevasken. Så nå håper jeg bare motivasjonen for det er skyhøy i helgen, sånn at det gjør det mye morsommere å gjøre rent.

Med lite eller mer motivasjon, jul blir det uansett. Men hvordan går det med forberedelsene? Er du av den typen som like å starte tidlig, for så å slippe alt stresset på slutten? Eller foretrekker du å vente til de siste dagene rett før julekvelden for å ta hele sulamitten av det som må gjøres da? Og hvordan skal du feire julekvelden din?

La oss bare gjøre det. Nå til jul har jeg funnet meg et fat som jeg har fått dandert og pyntet opp. Siden julen er her så har jeg funnet dette flotte museparet til å holde liv og ikke minst passe på adventslysene som står og brenner – for vi vet jo alle at lys som brenner ikke skal stå alene.

Vi var kommet noen dager inn i desember da jeg endelig fant dette sorte fatet jeg kunne ta med meg hjem. Jeg hadde vel i grunn sjekket litt ut på ulike nettsider etter noe jeg kunne ha fremme for å få litt julestemning. Jeg hadde sett for meg en type ramme som jeg kunne ha både det ene og det andre stående på, som igjen skapte jul i heimen.

Jeg kom over det jeg var ute etter og som jeg samtidig likte, og jeg fant både fatet og pynten jeg har på det hos Skeidar. Så adventen har fått sitt lille preg hos meg, med et adventsfat som jeg ble ganske fornøyd med. Og ikke nok med det – pyntefatet kan også brukes utenom jul, og jeg har mulighet til å bruke det på mange mulige måter.

Men at jeg skulle falle for denne fargen var ikke i min villeste tanke. Jeg har jo en sans for den stilen jeg har på den lille bordlampen jeg har på bildet under her. Der har jeg kjøpt inn både et lite lysfat og telysholdere i samme type. Til og med julestjernen min fant jeg i den typen av gjennomsiktige “krystaller”.

Da jeg fikk det sorte på plass i rommet så innså jeg at det passet godt inn, og det mørke ga et lite brekk og løftet det mer frem. Jeg har jo lenge likt lyse farger, men ser nå at de mørke detaljene gjør noe helt annet med interiøret.

Kanskje trenger jeg en liten forandring etter å ha gått litt lei av det jeg har sett på hver eneste dag i lang tid. Vi trenger jo alle forandringer en gang i blant. Men over til en annen forandring. Vi har nå kommet så langt igjennom året, og i løpet av denne julen har vi klart å nå tredje søndag i advent.

Det tredje lyset er nå blitt satt fyr på, og når jeg ser de brenne så innser jeg nå at det kun er en liten uke igjen på jobb. Tenk det. Bare noen dager til juleferie, og jeg kjenner at jeg gleder meg stort. Etter flere måneder med hardt arbeid skal jeg nå se frem til litt ferie. Men først får vi nyte denne søndagen, og så får vi ta det som det kommer etter det. Jul blir det uansett, selv om jeg skulle ønske at det ikke gikk så fort som det nå gjør.

JULEN HAR KOMMET INN I STUEN

I dag har jeg virkelig kjent på den smerten over pinen som har plaget meg i løpet av dagen. Har virkelig følt at jeg har hatt dårlig med energi, og har vært trøtt og sliten i større grad enn det som er vanlig for meg.

Mørket er ikke stort villig til å være med på laget, og energien klatrer stadig lenger ned på stigen. Har en følelse over at jeg har gått rundt og gjespet flere ganger hver eneste time nesten, og hadde jeg lagt meg rett ned og lukket øynene, da hadde jeg vært borte for lengst.

Men la oss ikke syte så mye utover det nå. For her om dagen kom nemlig det fine og flotte juletreet vårt opp i stuen. I sommer oppgraderte vi også dette rommet, så treet har til og med fått ny plass å stå på sånn at det ikke står i veien eller er et hinder for noe.

Når jeg nå studerer detaljene på årets juletre så ser jeg hvor mye det har forandret seg i løpet av alle årene vi har pyntet det. Husker veldig godt at det ble hengt på julekuler i både rød-, sølv- og gullfarge. Og hvert år ble det handlet inn nytt tre.

Men den gang ei. For noen år tilbake investerte vi i et plastikktre, noe som er ganske så kjekt. Nå slipper vi å ha plunder med å finne det perfekte treet hvert eneste år, og fargene på pynten har blitt noe helt annet enn det en gang var.

Nå har treet en mye mer tydeligere tråd gjennom stammen sin. Ikke at det var noe feil på 90- og tidligere 2000-tallet. Samfunnet forandrer jo seg hele tiden, og det gjør våre meninger og smaker også.

Men det er ikke jeg som skal ha æren for å ha dandert det så flott som det er nå. Selv om jeg ikke har gjort stort med det, så er det ikke til å legge skjul på at det er blitt fint. Julen har kommet inn i stuen, med både juletre og julestjerner.

Julen kommer uansett hvert år, og er like koselig hver gang – selv om julespenningen var mye mer til stedet da jeg var yngre. At stemningen rundt denne høytiden daffer litt av er jeg nok ikke alene om. Men man må likevel vise at den her, ved å lage stemning med både stjerner, engler, nisser og mye annet som hører julen til.

Når jeg nå ser i kalenderen min, og hvilken dag vi har kommet til nå, så går det ekstremt fort i desember. Det er nesten litt skummelt å tenke på, men julekosen med all julepynten holder det likevel litt i sjakk.

Selv er jeg ikke den som overpynter, eller drar frem flere kasser med julefarger. Men å dra frem litt for å vise at julen er her, det syns jeg bare er koselig. Men hvordan er det med din julestemning? Har du funnet frem nissene? Og kanskje du har noen engler og annet som gir deg julestemning. Og hvordan går det med dine forberedelser nå i førjulstiden?

DET FØRSTE SLAGET ER I BOKS

Adventstiden er i full gang med flere dager som har sprunget unna. Tenke seg til at en hel uke har gått allerede, og bare to søndager til igjen til julekvelden er rett rundt hjørnet. Siden julen er kjent for å være den mest koseligste tiden i året, så har jeg laget noe jeg kan unne meg i disse dager.

Mange er kjent med å lage de syv slagene hvert år, og noen lager kanskje bare noen av dem. Andre har til og med funnet opp nye julekaker og julegodt de kan unne seg de siste dagene av året, og jeg har allerede stelt i stand en liten boks med noe godt å tygge på.

Jeg er ikke kjent for å være den største storbakeren, og jeg planlegger heller ikke flere uker og måneder i forveien av hva jeg skal stelle i stand. Men her om dagen fikk jeg plutselig tanken på at det var noe jeg hadde lyst til å lage.

Eller, å lage var vel litt og ta i. Det har seg nemlig sånn at jeg blandet sammen to ting. På butikken her om dagen så røsket jeg med meg et par bunter pølser av ferdig marsipan, for det fikk jeg så lyst på i julen. Og for å få den lille kronen på tronen så slang jeg med meg noen sjokoladeplater i kurven også.

“Det enkle er ofte det beste” er det noe som heter. Riktig nok gjelder det ikke alt, og noen snarveier er vel lov å ta selv i matverden. Men hysj, ikke si det høyt til noen, for jeg regner med at jeg ikke er helt alene.

Noen avanserte figurer eller former lot jeg meg ikke bruke tid på. Men helt vanlige marsipankuler med et lag sjokoladetrekk er mer enn godt. Så nå er boksen fylt med både kuler og små staver med ekstra søtt rundt, så om fristelsen for en liten godbit skulle dukke opp fremover så har jeg noe å ta frem.

Nå som det første slaget er i boks, så er jeg jo litt nysgjerrig på om du du også er i gang. Om det så er en julebakst eller julekake, eller bare noe søtt og tygge på. Fortell gjerne om dine juletradisjoner når det kommer til å blande sammen ingredienser.

Man skal kanskje ikke se bort ifra at det kommer flere bokser i hus de neste ukene, med enda flere slag av søtsaker.

– Hva fikk deg til å begynne med blogg?

På nyåret en gang så er det hele ti år siden jeg laget denne siden, og hva som fikk meg til å komme i gang med blogg er jeg ikke riktig sikker på. Det som er sikkert er at jeg ikke angrer på at jeg gjorde noe ut av tankene mine, og jeg har hatt stor glede av det, samt utviklet skrivingen min. I dag er skriving noe jeg liker veldig godt – det å kunne bygge opp spennende tekster og leke med ord.

 

– Kan jeg spørre om en ting? Du har hatt en gutt som har likt deg i to år snart nå, eller kanskje litt mindre. Men samme hvem det er. Men kan jeg spørre hvorfor du ikke har møtt han?

Hadde jeg visst hvem du var som har likt meg i en to års tid, så hadde jeg klart å svare på det.

 

– Du er fin.

Tusen takk!

 

– Singel?

Jeg er ikke i noe forhold enda, så alene det er jeg.

 

– Hva ønsker du deg til jul?

Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men alltid så har det vært sånn at jeg har hatt ønsker på det jeg har lyst på gjennom hele året. Men når bursdagen og julen kommer, da blir alt nesten helt svart og jeg klarer ikke å komme frem til hva jeg ønsker meg. Derfor har jeg nå skrevet ned med en gang jeg har kommet på noe jeg ønsker meg, og på listen min nå så står det blant annet popcornmaskin, treningssko og penger.

 

– Når ønsker du/ser du for deg at du kommer til å flytte ut hjemmefra?

Det ligger en liten baktanke langt bak i det lille hodet med alt for mange tanker om jeg kanskje allerede burde ha vært på vei ut av det alt for trygge redet. Men når det blir klarer jeg ikke helt å se for meg, men håper jo at jeg finner en løsning i løpet av de neste årene.

 

– Er det noen du er forelsket i for tiden?

Det finnes mange fisker i havet. Hvem vet hva jeg føler nå, og for hvem…

 

– Hva ville du bli da du var liten, hvis du husker?

I en alder så tidlig som 7-8 år så fikk jeg mitt første kamera, med film. Etter dette ble interessen for foto større for hvert år, og den er stor den dag i dag. Så i mange år ønsket jeg å bli fotograf.

 

– Har du noe kontakt med venner fra barneskolen/ungdomsskolen?

De vennene jeg var så heldig å bli kjent med å få lov til å ha en del i livet mitt har jeg ikke kontakt med lenger. Mistet kontakten etter at jeg begynte på videregående, hvor jeg fikk en liten knippe nye venner, som jeg dessverre ikke har direkte kontakt med der heller i dag.

 

– Hva inspirerer deg mest med å blogge?

Jeg har ingen andre direkte kilder som får frem skrivegleden min. Det som inspirerer meg mest ved å forme tekster er rett og slett meg selv, hvor det er på denne måten jeg bruker for å få frem ord og tekster jeg sitter inne med.

 

– Bor du hjemme eller har du flyttet ut for deg selv?

Jeg bort fortsatt hjemme.

 

– Savner du håndballen?

Nå er det 6,5 år siden jeg pakket bort ballen og annet utstyr, og savner det egentlig ikke sånn sett. Selvfølgelig fikk jeg utrolig mange gode minner i løpet av de 11 årene jeg spilte, og har satt stor pris på alt det jeg fikk være med på – av både opp- og nedturer.

 

– Er du vinter-/sommerperson?

Jeg er en av de største frysepinnene, så jeg er helt klart en sommerperson. Er også veldig glad i våren og høsten med alle de fine fargeforandringene som skjer.

 

– Nevn en positiv og en negativ ting med deg selv.

Det positive må vel være at jeg er ganske rolig av meg, selv når alle ballene flyr i luften samtidig. Det mest negative, hvis man kan se på det som negativt, er at jeg ikke er flink til å ta det steget ut i verden for å møte mennesker og skape et lite nøkkelknippet. Noen har ingen problemer med å skli inn hos en venn eller flere. Men for andre kan det kjennes ut som en av de største utfordringene.

 

– Dine favorittfilmer/-serier?

Nå som julen er her så kan jeg jo nevne at jeg liker veldig godt Alene hjemme-filmene. Av serier som jeg har sett så liker jeg blant annet Exit, Side om side, Åndenes makt, Blank, Neste sommer, Grensevakten og Nattpatruljen.

 

– Håper alt står bra til med deg.

Jeg har det fint der jeg står i dag.

 

– Jeg savner deg, og vi må finne på noe snart.

Så koselig å høre. Du får si ifra hvem du er.

 

– Har du et godt øye for noen?

Jeg har et godt øye for mange. Men hvis du mener i den sammenhengen du tenker på her, kanskje det.

 

– Har du noen gang vært forelsket? Har du noen gang tenkt på at det er en gutt som har vært forelsket i deg i et halvt år?

Har vært det noen ganger i løpet av det unge lange livet mitt. Men har ikke tenkt over, eller visst for den saks skyld at det er en som har vært forelsket i meg gjennom den tiden.